Натурална козметика без парабени

В предишните две статии Ви представихме част от съставките, които се съдържат в продуктите на Mussa Cosmetics. Тези съставки правят козметиката „натурална” – близка до природата и подходяща за нашата кожа.

Сега бихме искали да Ви запознаем с тези, които смятаме, че нямат място в продуктите, които нанасяме на кожата си така, както избягваме да консумираме храни с широкоизвестните Е-та – консервантите.

Парабените са клас химични вещества, широко използвани като консерванти в козметичната и фармацевтичната индустрия. Парабените са ефективни консерванти, участващи в много формули. Тези съединения и техните соли се използват предимно заради бактерицидните и фунгицидните им свойства. Могат да бъдат намерени в шампоани, овлажнители, гелове за бръснене, лубриканти, бронзанти, гримове и пасти за зъби. Използват се и като добавки към храни. Тяхната ефективност, съчетана с ниската им цена, дългата история на употребата им, ниската ефективност на естествените им алтернативи (като екстракт от семената на грейпфрут) може би обяснява защо парабените са толкова разпространени.

Напоследък парабените се превърнаха в противоречиви съставки в областта на козметиката. Има някои, които защитават и потвърждават неблагоприятните си ефекти. Към днешна дата има 3 вида парабени като някои са позволени за използване, други са забранени, а трети – контролирани. Европейската комисия продължава да ограничава употребата им като на 18 септември 2014 г. издаде ново изявление относно употребата на парабени, което ограничава още повече тяхното използване. Поради тази причина Mussa Cosmetics са поели ангажимент да произвеждат натурална козметика, в която не присъстват парабените.

По-долу даваме няколко имена на парабени, за да можете да ги разпознаете в козметичните формули, ако решите да използвате козметика без парабени. Обикновено са в дъното на списъка на съставките и завършват с -парабен.

Parahidroxibenzoato

Butilparaben

Metilparaben

Etilparaben

Propilparaben

Isobutylparabens

Защо да избягваме парабените?

Изследванията ги свързват с болести като рак, ендокринно разстройство, репродуктивна токсичност, имунотоксичност, невротоксичност и кожно дразнене.

Те се абсорбират през кожата и се откриват в тумори на гърдата в незасегнато състояние. Въпреки че изследователите нямат доказателства, че парабените причиняват рак на гърдата, те вярват, че естрогенните им свойства могат да ускорят растежа на туморите. Това хормонално разстройство може да повлияе развитието на плода при бременност.

Поради тези причини, ние заложихме на натуралната козметика на Mussa Cosmetics.

Вашият коментар