Без минерални масла в натуралната козметика

Продължаваме темата за неподходящите съставки в козметиката като представяме на вниманието Ви факти относно минералните съставки:

Минералните масла са много често срещани в козметиката и се използват като основа в много овлажняващи кремове, както по-евтини, така и по-скъпи. Използват се масово, защото са много евтини суровини. Освен че е евтин консуматив, индустрията се възползва от чистотата, която предотвратява растежа на бактериите, а друго преимущество е, че фината и копринена текстура на парабените подобрява усещането за крем.

Наблюдават се някои неприятнипоследици, свързани с употребата на тези масла. Главната вреда се изразява в запушените пори, които създават бариера, предотвратяваща изпарението на водата през кожата. Някои изследвания твърдят, че минералното масло прави кожата по-чувствителна към светлина и ако се използва продължително време, може да доведе до загуба на способността на кожата да произвежда свои собствени естествени масла, които образуват хидролипидния слой на кожата и са отговорни за здравето й. Освен това, блокира клетъчното дишане и изтегля влагата от кожата, като я дърпа на повърхността. Придава на кожата хидратиран външен вид, но след спиране на употребата на продукта, кожата е по-суха от преди и изглежда пристрастена към веществото.

Тези масла (като Petrolatum) се откриват в повечето балсами на устни и, въпреки че очевидно не са вредни, те са причината защо толкова много пъти устните ни се напукват по-често, ако не продължим да използваме балсама за устни.

Минералните масла са директни нефтени деривати, а в козметичните формули са наречени със следните имена:

Mineral oil

Paraffinum

Paraffinum liquidum

Syedineniq s Paraffin-* сричка, *Petroleum

Природната козметична индустрия пренебрегва тези масла в полза на естествените масла и овлажнители, защото те са безопасни за кожата.

Имайте предвид, че нашата кожа абсорбира 60% от кремовете и лосионите, които използваме, а от кожата тези вещества навлизат в тялото ни. Кожата реагира на дългосрочни влияния на токсични вещества върху нашето тяло, поради което рак, обриви, псориазис и язви и други се появяват в последствие.

Mussa Cosmetics игнорират употребата на минерални масла, защото предлагат формули, в които са включени натурални овлажнители като масло от шиа, масло от жожоба, глицерин, пчелен восък, какаово масло или зехтин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *