Без минерални масла в натуралната козметика

Продължаваме темата за неподходящите съставки в козметиката като представяме на вниманието Ви факти относно минералните съставки:

Минералните масла са много често срещани в козметиката и се използват като основа в много овлажняващи кремове, както по-евтини, така и по-скъпи. Използват се масово, защото са много евтини суровини. Освен че е евтин консуматив, индустрията се възползва от чистотата, която предотвратява растежа на бактериите, а друго преимущество е, че фината и копринена текстура на парабените подобрява усещането за крем.

Наблюдават се някои неприятнипоследици, свързани с употребата на тези масла. Главната вреда се изразява в запушените пори, които създават бариера, предотвратяваща изпарението на водата през кожата. Някои изследвания твърдят, че минералното масло прави кожата по-чувствителна към светлина и ако се използва продължително време, може да доведе до загуба на способността на кожата да произвежда свои собствени естествени масла, които образуват хидролипидния слой на кожата и са отговорни за здравето й. Освен това, блокира клетъчното дишане и изтегля влагата от кожата, като я дърпа на повърхността. Придава на кожата хидратиран външен вид, но след спиране на употребата на продукта, кожата е по-суха от преди и изглежда пристрастена към веществото.

Тези масла (като Petrolatum) се откриват в повечето балсами на устни и, въпреки че очевидно не са вредни, те са причината защо толкова много пъти устните ни се напукват по-често, ако не продължим да използваме балсама за устни.

Минералните масла са директни нефтени деривати, а в козметичните формули са наречени със следните имена:

Mineral oil

Paraffinum

Paraffinum liquidum

Syedineniq s Paraffin-* сричка, *Petroleum

Природната козметична индустрия пренебрегва тези масла в полза на естествените масла и овлажнители, защото те са безопасни за кожата.

Имайте предвид, че нашата кожа абсорбира 60% от кремовете и лосионите, които използваме, а от кожата тези вещества навлизат в тялото ни. Кожата реагира на дългосрочни влияния на токсични вещества върху нашето тяло, поради което рак, обриви, псориазис и язви и други се появяват в последствие.

Mussa Cosmetics игнорират употребата на минерални масла, защото предлагат формули, в които са включени натурални овлажнители като масло от шиа, масло от жожоба, глицерин, пчелен восък, какаово масло или зехтин.

Вашият коментар